Kibino samprata
Tiesiog įdomu žinoti
Kibinas / kibino samprata
Tai karaimų tradicinis valgis, pusmėnulio formos sluoksniuotos tešlos pyragėlis su kapotos avienos, svogūnų ir sviesto įdaru. Gaminamas iš mielinės tešlos su pjaustyta aviena, jautiena ar kiauliena (žr. „Visuotinę lietuvių enciklopediją“, t. 10, Vilnius, 2006, p. 21).
Mes norime pritarti ir kartu replikuoti „Visuotinei lietuvių enciklopedijai“ dėl dviejų svarbiausių ingredientų: mėsos ir tešlos. Absoliučiai pritariame ir jokiais būdais nesiginčijame, kad tikram autentiškam karaimų kibinui – būtina kapota mėsa.
Tešla. Mes norime išskirtinai akcentuoti ne tik mėsos kapojimą tinkamam įdarui paruošti, bet ir sviestinę tešlą, kuri suteikia pyragėliui “tikro kibiniško” skonio.
Kalbos kultūra/kirčiavimas
Kaip kirčiuoti žodį „kibinas“ ?
Valstybinės lietuvių kalbos komisijos konsultacijų bankas (http://www.vlkk.lt/konsultacijos/8704-kibinas-kirciavimas) išaiškina:
3 b kirčiuotė. Kirčiuojamas: kìbinas, kìbino, kìbinui, kìbiną, kìbinu, kibinè; kibinaĩ, kibinų̃, kibináms, kìbinus, kibinaĩs, kibinuosè.